Bestrijding eikenprocessierups

De eikenprocessierups (thaumetopoea Processionea) is de rups van de eikenprocessievlinder. Het gaat hier om een nachtvlinder. Deze processierupsen komen in het voorjaar bij gunsig weer uit de eitjes en gaan vervolgens netjes in een lange rij achter elkaar, op zoek naar voedsel. Het voedsel van de eikenprocessierups bestaat uit de bladeren van de eikenboom. Bomen die aangetast zijn door de eikenprocessierups kunnen veel bladverlies hebben. Na enkele stadia van vervellen, kruipen de processierupsen bij elkaar en gaan ze zich inspinnen tot een eikenprocessierupsennest. Ze verpoppen zich tot eikenprocessievlinders die dan weer in het najaar hun eitjes afzetten in de eikenbomen voor het volgende nageslacht.

Het is van groot belang om de processierupsen te bestrijden, omdat het een bedreiging kan vormen voor mens en dier. De rupsen zijn namelijk behaard met brandharen. Wanneer je in aanraking komt met deze brandharen, kan men vervelende aandoeningen krijgen. Van huidirritatie tot vele andere voorkomende klachten. Ook huisdieren, vooral honden, vergrijpen zich wel eens een oud nest dat uit de boom is gevallen.

Mocht u nesten hebben voornomen, dan kunnen wij deze professioneel voor u weghalen. Wij hebben hier verschillende mogelijkheden voor: het wegzuigen met een processierupsenzuiger of het wegnemen van het nest door middel van het inspuiten van lijm.

Wij raden mensen aan om zoveel mogelijk weg te blijven van deze rupsen en hun nesten. In de nesten kunnen de brandharen wel enkele jaren actief blijven. Het advies is dan ook om deze nesten zo snel mogelijk te verwijderen. Voor het bestrijden van de rupsen, kunt u contact opnemen met ons via info@hbremmer.nl of 0627533544.